26 Februari
Bangun Subuh pukul 6.30, dan aku terus pergi
membancuh cekodok, anak-anak mintak dari semalam. Pisang dah siap beli.
Cerdiknya aku, laju je aku bancuh cekodok tu tapi tak check dapur. Elok nak
start masak tu, tengok-tengok dapur dia jenis yang kena cucuh dengan lighter
atau kena ada alat spark api tu. Dan dia tak sediakan ya! Aduhhhh…. Letih betul
aku dengan hos-hos wannabe, yang ada hati nak buat homestay tapi tak reti sediakan
keperluan guest ni.
Aku try jugak nak creative, maybe bancuhan tu masuk
dalam oven je jadi macam kek ke apa, tapi oven dia sediakan, dulang untuk oven
takde. Memang hiasan jelah perkakas kat rumah kau ni. Letih dah aku. Mesej dia,
langsung tak view sampai pukul 8 pagi. Sambil menunggu tu kami kemas beg, aku
kerja sikit. Ayah ada keluar ke kedai kat bawah, tapi awal tu kedai pun tak
buka lagi. Lepas pukul 8 tu baru dia try semula, Alhamdulillah, dapat beli
lighter. Barulah kelam-kabut nak masak. Dekat pukul 9 baru makan semua. Padahal
plan nak gerak awal ni, perjalanan agak jauh.
Sambil aku pakai tudung dan last minute kemas
tu, kami mesej hos tu kata dah nak gerak. Eh, bab ni laju pulak kau jawab kata
coming now. Serah kunci dekat dia depan kereta je. Kemudian kami gerak. Ayah
kata tayar kereta agak lembik so kena cari stesen minyak nak isi angin. Itu pun
buat aku berbulu lagi, sebab inilah kereta yang digesa-gesa suruh kami upgrade
semalam, katanya better condition untuk jalan jauh bagai. Lagi sakit hati tu,
sampai stesen minyak nak isi angin, tayar kena paku pulak.
Kenalah cari kedai tayar untuk tampal. Nasib
baik kami belum masuk highway, dan ada kedai buka walaupun pagi Ahad. Sekejap
je orang tu buat kerja, dan dia caj 20 Dirham je. Barulah kami dapat mulakan
perjalanan ke Chefchaouen.
Pemandangan sepanjang jalan cantik. Hijau,
berbukit-bukau. Langsung tak macam Afrika yang aku bayangkan. Bagi aku, vibe
dia macam gabungan Switzerland masa musim panas dan suasana di India dari segi
orang-orang dan bangunan di kiri kanan jalan. Really unique experience. Tempatnya
sebenarnya dekat je, dalam 100 km dari Tangier, tapi sebab jalan berbukit,
ambil masa 2 jam. Anak-anak sempat tidur dalam kereta. Perjalanan smooth je,
tak banyak kereta.
Sampai di Chefchaouen pukul 1 tengah hari,
owner hotel kami datang turut di kereta untuk tunjuk di mana untuk parking.
Lepas tu kena tarik beg sikit masuk ke dalam old city ke hotel kami. Memang
kami dah expect benda tu, jadi kami dah asingkan baju-baju untuk dipakai malam
ni dan esok pagi saja, masukkan dalam 2 luggage kecil. Selebihnya tinggalkan dalam
boot kereta saja.
Uruskan proses check-in, dan bilik kami pun dah
siap. Very traditional décor, ada 2 bilik dan 1 bilik air. Okey, memuaskan
untuk 1 malam. Kebetulan dah azan Zohor pun, jadi kami setelkan solat terus,
dan keluar jalan-jalan. Cantik pemandangan dalam old city ni, serba-serbi biru,
daripada biru cerah kepada biru gelap. Bergambar, tapi lebih distracted dengan
barang jualan. Belum apa-apa aku dah terjebak beli minyak argan haha. Belilah
sikit, buah tangan untuk diri sendiri. Berjalan je, belikan banana Nutella crepe
untuk anak-anak sorang satu untuk alas perut. Sampai dekat pukul 5 baru kami
jumpa kedai makan yang owner hotel recommend dekat kami; Babsour. Order tagine
lagi, 1 lamb dan 1 chicken, telur dadar, kuih macam samosa 3 biji dan sup ikan
semangkuk. Makan dengan roti Morocco tu. Food hari ni lebih sedap daripada yang
semalam aku rasa. Tak tahulah, mungkin kami yang extra lapar agaknya. Haha.
Anak-anak dah start suruh aku cari resipi tagine ni, balik suruh masak kat
rumah. Tapi nak pair dengan nasi. Hahah. Nasi pun diorang dah start cari dah
ni, rupanya orang Morocco ni makan roti, bukan nasi. Jenuh nak makan roti
seminggu.
Selesai makan kami sambung berjalan lagi. Beli
souvenir. Aku beli handmade soap sikit, my favourite kind of souvenir to bring
home. Adik dan Kakak beli keychain untuk kawan-kawan. Ayah beli jaket tradisional
yang orang pakai dekat sini sepasang.
Dekat pukul 6 tu kami balik bilik. Aku kena
kerja, ada deadline awal esok pagi. Mandi, terus bersantai bawah selimut. Adik
datang mengendeng kat sebelah, cari kepanasan ketiak mak dia. Sampai dalam pukul
9.30 malam, baru bawa diorang masuk tidur. Relax sikit bila tak perlu masak ni.
No comments:
Post a Comment